CZ

ADI

 

= Acceptable daily intake, tedy přijatelná denní dávka, která určuje množství specifického látky v potravinách nebo pitné vodě, která může být konzumována každodenně, po celý život, a to bez citelného zdravotního rizika.

Denního příjem je vyjádřeny obvykle v miligramech (látky)/ na kg tělesné hmotnosti/ na den.

 

 

 

ACESULFAM K

 

je sladidlo, které bylo objeveno v Německu. Chemicky představuje draselnou sůl kyseliny acetooctové. V současné době je jeho sladící schopnost využívána asi ve čtyřech tisících různých výrobků, mezi něž patří žvýkačky, sirupy, limonády, cukrovinky, deserty, zmrzliny a mnoho dalších.

 

Acesulfam K je asi 200 krát sladší než cukr. Chuťové vlastnosti acesulfamuK vynikají zejména v kombinacích s aspartamem. Tyto směsi jsou výborné například pro slazení čaje a podobných nápojů.

 

ADI = 15 mg / 1 kg váhy člověka

 

 

ASPARTAM

 

je kvalitní a chutné sladidlo, největšího rozšíření dosahuje v USA. Používá se zejména při slazení nízkokalorických nealko nápojů. Aspartam byl objeven v USA a je sloučeninou dvou aminokyselin, kyseliny aspartové a fenylalaninu. Je využíván od roku 1981 a několikrát byla zpochybňována jeho zdravotní nezávadnost, avšak nikdy se negativní podezření nepotvrdila. V současnosti se tak jedná o nejprověřenější látku a její užití je zcela bezpečné. Aspartam je asi 200 krát sladší než cukr.

 

Společnost FAN sladidla nabízí tabletová sladidla na bázi aspartam-acesulfamu v různých velikostech, více tabletová sladidla Aspartam-acesulfam

 

ADI = 45 mg / 1 kg váhy člověka

 

 

SACHARIN

 

je patrně celosvětově nejrozšířenější a nejprověřenější sladidlo. Jeho počátky výroby sahají do 19. století, je tak nejsterším syntetickým sladidlem vůbec. Chemická struktura je podobná jako u acesulfamu K. Mezi jeho výhody patří vysoká sladivost a chemická i tepelná stálost. Chuťové vlastnosti jej předurčují zejména pro slazení hořko-sladkých nápojů. Mnoho lidí tvrdí, že káva oslazená sacharinem je chutnější než káva oslazená obyčejným cukrem.

 

Sacharin je asi 450x sladší než řepný cukr. Je nekalorický, nezpůsobuje zubní kazivost a je tedy velmi vhodným náhradním sladidlem nejen pro diabetiky.

 

Společnost FAN sladidla nabízí tabletová sladidla na bázi sacharinu v různých velikostech, více v sekci tradičních sladidel - Sacharin.

 

ADI = 5 mg / 1 kg váhy člověka

 

 

SUKRALÓZA


Sukralóza je první náhradní sladidlo, které se vyrábí z řepného cukru. Jeho objevení se datuje k roku 1976, na popularitě ale začala nabírat až v 90. letech, kdy se stala vyhledávaným alternativním sladidlem. Na trh v Evropské unie se však sukralóza dostala až v roce 2004, po absolvování rozsáhlých testování.

Sukralóza je bílý prášek, který je asi 500x sladší než řepný cukr. Jeho praktické využítí je bez omezení, dá se míchat s ostatními sladidly přírodního původu (fruktóza, sorbitol, maltitol, laktóza) a používat se dá téměř ke všemu, od přímého slazení teplých a studených nápojů, přes zavařování, pečení. Sladidla na bázi sukralózy od společnosti FAN je stálá i při vysokých teplotách, stejně tak jako v kyselých prostředích.

Sukralóza je ideální jako alternativa pro ty, kteří nemají rádi chuť tradičních sladidel typu sacharin a pro všechny, kteří chtějí snížit příjem cukrů.

 

Společnost FAN sladidla sukralózová sladidla dodává pod značkou STARLinea a Slim.

 

ADI = 5 mg / 1 kg váhy člověka

 

 

F&N dodavatelé, s.r.o. ||    Tišice 225, 27715 Tišice    ||    Tel.: + 420 326 981 402   ||    E-mail: fan@fansladidla.cz