CZ

ZAVAŘOVÁNÍ OKUREK

 

Společnost FAN sladidla byla v letech 2005 - 2007 spolupořadatelem soutěže "O nejchutnější nakládačku". Spolu s redakcí časpoisu Zahrádkář jsme v těchto letech porovnávali množství vzorků zaslaných čtenáři tohoto časopisu.Vítězné recepty z uskutečněných ročníků naleznete níže.

 

Při výběru těch nejlepších okurek, nakládaček, byly hodnoceny následující parametry:

 

barva a vzhled plodu

vzhled nálevu

konzistence

vůně

chuť

celkový charakter




V roce 2005, tedy v prvním ročníku této soutěže, se účastnilo celkem 29 vzorků nálevů. V této konkurenci se stali vítězi okurky paní Štěpánky Drápalové z Dolních Bojanovic.

 

RECEPT K TISKU

 

Nálev:

3,5l vody

1l octa

36 dkg cukru

28 tabletek sladidla FAN Sacharin

20 dkg soli

20 kuliček pepře

20 kuliček nového koření

5 hřebíčků

hořčičné semínko dle chuti

 

Postup:

Vše svaříme, do každé sklenice vložíme snítku kopru, na kolečka nakrájenou mrkev a cibuli. Naskládáme menší okurky a zalijeme zchladlým nálevem. Sterilujeme ve velkém hrnci, cca. 10 - 15 minut.

 

 

V následujícícm ročníku v roce 2006 dorazilo do soutěže "O nejchutnější nakládačku"  43 vzorků, z kterých bylo opravdu těžké vybrat ten nejlepší. Vítěznými se nakonec stali okurky paní Jany Vačkářové z Vlkanče.

 

RECEPT K TISKU

 

Nálev:

1,75l vody

0,5l octa

1 ks Deka (100g)

65 tabletek sladidla FAN Sacharin

 

Do sklenice:

hořčičné semínko - půl kávové lžičky na sklenici

koriandr - čtvrt kávové lžičky na sklenici

hřebíček - jeden na sklenici

nové koření - 1 kulička na sklenici

pepř - 2 kuličky na sklenici

rozlámaný bobkový list - 3 malé kousky na sklenici

kopr

vinný list

mrkev

křen

cibule

 

Postup:

Do vody s octem vsypeme Deko, přidáme 65 tablet sacharinového sladidla a povaříme 5 minut. Nálev necháme vychladnout. Do sklenic (asi 7 - 8 ks) naskládáme hořčičné semínko, koriandr, hřebíček, nové koření, pepř, bobkový list a kopr podle chuti. Déle 4 kolečka mrkve, 3 kolečka křenu, 5 koleček cibule a jeden vinný list. Naskládáme okurky a zalijeme zchladlým nálevem.

 

Sterilujeme cca. 10 - 15 minut, podle velikosti okurek.

 

TIP: Čím chladnější nálev, tím zelenější barva okurek. Pokud budeme sterilovat při pouze 80oC a kratší dobu, měli bychom dosáhnout křupavějších okurek.

 

 

V posledním ročníku, konaném v roce 2007, zvítězily v konkurenci 28 vzorků, okurky pan Vojtěcha Synáčka z Ústí nad Orlicí.

 

RECEPT K TISKU

 

Nálev:

1,6l vody

0,6l octa

6 dkg soli

43 tablet sladidla FAN Sacharin

1/4 lžíčky nového koření

1/2 lžíčky celého pepře

1/2 lžíčky koriandru

1/2 lžíce tymián

1/2 lžíce hořčičného semene

5 kusů hřebíčku

3 kusy bobkového listu

 

Tento nálev svaříme, a po vypnutí hořáku necháme ještě hodinu vyluhovat, poté odstraníme bobkové listy.

 

Do sklenice:

1 vinny list

2-3 ks kopru

3-5 koleček mrkve

3-5 koleček cibule

2-3 ks feferonky

 

Postup:

Sterilujeme cca 20 minut při teplotě 80oC.

 

 

 

 

F&N dodavatelé, s.r.o. ||    Tišice 225, 27715 Tišice    ||    Tel.: + 420 326 981 402   ||    E-mail: fan@fansladidla.cz